About

Zwart Licht staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt.
Zwart Licht staat voor tegenstrijdigheid.

Dat het snel kan gaan, is in het geval van Zwart Licht een understatement. Eind 2007 besluiten producer Hayzee en rapper Akwasi, allebei actief in het Amsterdamse jongerencentrum Studio West, samen een groep op te richten. Backup-rapper Leeroy wordt al snel als derde lid aan de formatie toegevoegd, waarna de ontwikkeling van het drietal in een stroomversnelling terechtkomt. Binnen een jaar is debuutalbum Bliksemschicht klaar om in eigen beheer uitgebracht te worden, twee maanden later ligt de cd via Top Notch door het hele land in de winkel en intussen, nog geen anderhalf jaar na de oprichting van de groep, is Zwart Licht een gevestigde naam binnen de Nederlandse hiphop. Langzaam is anders.

Hayzee is het eerste groepslid dat naam voor zichzelf weet te maken. Zijn opvallende producties, vaak gebaseerd op 8-bit geluiden uit aftandse computerspelletjes als Mario Bros en Megaman, trekken de aandacht van platenlabel Appletree Records. De samenwerking resulteert in de gratis downloadbare Next Level EP, een instrumentaal project dat mede dankzij de geniale videoclip voor het nummer Press Start op internationale aandacht mag rekenen.

Ondertussen zitten Akwasi en Leeroy ook niet stil. De nummers Fair Play en Wat Sorry, voor de GOAL-soundtrack van theatercollectief MC, vormen de eerste tastbare releases van Zwart Licht. Terwijl er in de studio hard wordt gewerkt aan tracks voor Bliksemschicht, doet het trio in 2008 meer dan vijftig optredens in Nederland en Belgiƫ. Dat het spreekwoordelijke balletje intussen als een bezetene begint te rollen, is niet verwonderlijk: de energie die de groep op het podium brengt is zo aanstekelijk dat de naam Zwart Licht als een sappige roddel door het live-circuit begint te gonzen.

Met zijn geanimeerde rapstijl en dwingende aanwezigheid is Akwasi op het podium de onbetwiste frontman van de groep. Om zijn toch al indrukwekkende live-capaciteiten verder te ontwikkelen, is hij inmiddels begonnen aan de opleiding Theatraal Performer op de Toneelacademie van Maastricht. Leeroy, drie jaar jonger dan de andere twee en pas bij de groep betrokken toen het debuutalbum al in de steigers stond, is op Bliksemschicht minder vaak te horen dan zijn collega Akwasi, maar aan die ongelijkheid wordt binnen afzienbare tijd een eind gemaakt middels de Leeroy Draait Door EP.

Het moet het tweede project worden in een serie van vijf ‘Wonderbaarlijke Wapenfeiten’ waarmee Zwart Licht een onuitwisbare stempel op de Nederlandse hiphopgeschiedenis wil drukken. Met het eerste wapenfeit, het album Bliksemschicht, zijn ze daar eigenlijk al in geslaagd. Hofleverancier Hayzee laat zien dat hij als producer tot veel meer in staat is dan computerspelletjesbeats, terwijl Akwasi en Leeroy met hun eigenzinnige, abstracte raps een uniek geluid neer weten te zetten. Het trio houdt nog even geheim wat de andere drie wapenfeiten moeten gaan worden, maar op basis van uitmuntende resultaten uit het heden kan er in het geval van Zwart Licht zeker een garantie voor de toekomst worden gegeven.